16.2.2017

Takka-leivinuunin valinta: Materiaali ja tekotapa; Vuolukivi vai Tiili? Injektoritakka, tunnelitakka vai leivinuuni?

Injektoritakka, tulisija, tunnelitakka vai joku muu?

Lähdimme miettimään takan valintaa heti talopaketin valitsemisen jälkeen kesällä 2016. Ensimmäiseksi meillä oli ideana ottaa värikäs ja moderni GENIUS injektoritakka Nunnauunilta. Takan on suunnitellut ystävämme ja uskoimme, että siitä saamme todella hyvän diilin asuntoomme.

 Tampereen Takka

Oikeastaan koko meidän takka-ajatus muuttui prosessin aikana täydellisesti. Muiden rakentantajien kanssa keskustelujen ja mietiskelyn jälkeen päädyimme siihen, että takka saisi olla meillä muutakin kuin vain tunnelman luoja. Poikkeusolojen varalta takka voisi toimia lämmönlähteenä. Tämän lisäksi takkaan yhdistettävä leivinuuni on mahtava tapa paistaa leivoksia ja piirakoita - tai vastaavasti hauduttaa mehevät paistit yön yli!

Tämän ajatuksen keksimisen jälkeen emme enää pitäneet mitään muuta kuin kunnon takka-leivinuunia oikena vaihtoehtona meille!

Paras tekotapa Takka-leivinuunille, Vuolukivi vai muurattu?

Lähtiessämme valitsemaan Takka-leivinuunia olimme jostain syystä fiksautuneita vuolukiveen, emmekä osanneet ajatella vaihtoehtoja järkevästi. Takka-leivinuuniin päätymisen jälkeen vaihtoehtoina meillä oli vain ottaa ns. perusversio Tulikiven takasta Kontion kautta, jonka voisi sitten päivittää kalliimmaksi maksamalla välirahan Tulikivelle. Toisena vaihtoehtona oli ottaa takka Nunnauunilta.


 Tampereen Takka

Olisimme jopa voineet tehdä kaupat takasta, mutta jostain syystä sen myynnissä ei sattunut meidän kohdalle sellaista ammattilaista, joka olisi osannut kaupan clousata. Itse emme rohjenneet ostosta tehdä, koska olimme avuttomia löytämään meille juuri sopivaa tuotetta. Vaatimuksina oli siis: Takka ja oikea leivinuuni 180 asteen kulmassa, suuri uuninluukku, päältä lähtevä peltihormi, moderni ulkonäkö (esim. laatta) ja järkevä ulkokoko.

Arpoessamme alla olevia vaihtoehtoja aloitimme työskentelemään mahtavan sisustussuunnitelijamme Marikan kanssa. Marika palautti meidät maanpinnalle, ja herätteli miettimään vaatimustemme mukaista järkevää takan tekotapaa. Kun kävimme läpi vuolukiven sopivuutta meille, havahduimme, että meidän toiveillamme vuolukivi tarkoittaisi:

  • Polttavaa, lapsille ja koirille vaarallisen kuumaa pintaa
  • Epätasaista ja epämukavaa lämmitysvastetta
  • Todella raskasta ja suurikokoista kokonaisuutta
  • Helpommin rikkoutuvaa ja vaikeammin korjattavaa pintaa
  • Erittäin kallista hintaa (100-150% kalliimpaa kuin muurattu)
  • Mahdollisesti aidosta leivinuunista tai moderniudesta tinkimistä
Ymmärryksen lisäännyttyä otimme yhteyttä erilaisiin takkatoimittajiin, jolta löytyi heti meille erinomaisesti sopivia sekä aiemmin mainituista ongelmista vapaita vaihtoehtoja. Kontaktoituja toimijoita olivat: Tampereen Takka, Linnatuli, JJJ Takka-Palvelut, Tiileri ja Uunisepät

 Tampereen Takka

Tarjouksia osalta näistäkin yrityksistä oli vaikea saada ja tarjousten perään joutui kyselemään. Heti alusta asti Tampereen Takka vakuutti meidät nopealla toiminnallaan, erittäin mukavalla asiakaspalvelulla, asiantuntemuksella sekä juuri meille sopivalla kokonaisratkaisulla. He olivat suuressa osassa, että tiesimme meille paikalla muuratun takan olevan se juuri oikea vaihtoehto. Tampereen takan valinnasta tarkemmin seuraavassa kirjoituksessa.




Alla vielä lyhyesti vuolukivivaiheemme kokemuksista kahdelta vaihtoehtoiselta toimittajalta, jotka eivät tulleet lopulta valituksi alla mainituista syistä - sekä siksi, että huomasimme vuolukiven sopimattomaksi meidän tarpeisiin, kuten edellä on mainittu.

Kokemukset Nunnauunista

Pidimme ensin Nunnauunia ainoana järkevänä vaihtoehtona. Nunnauunin ongelma oli yhdistelmä jota olimme hakemassa. Lähdimme hakemaan aitoa leivinuunia, jossa myös leivinuunissa voisi polttaa puita ja näin se mahdollistaisi myös piirakan paiston. Myös leivinuunipesän koko tulisi olla sellainen, että sinne mahtuisi normaali paistinpelti. Nämä vaatimukset täyttäviä uuneja ei Nunnauunilta juuri löytynyt - ja nekin mallit jotka löytyivät, eivät olleet meille tarpeeksi moderneja.

Parhaiksi vaihtoehdoiksi Nunnauunilla jäivät:


Näistä vaihtoehdoista Marketta olisi ainoana vatannut kaikkiin toiminnallisiin ja koollisiin vaatimuksiin. Ulkonäkö ei sitten kuitenkaan olisi meille sopinut ja paino/koko/hinta olisi ollut ylitseampuva.

Nunnauunilla myynti toimi Vantaan toimipisteessä ihan hyvin, mutta tarjonta ei sitten kuitenkaan kohdannut. Tosin ei asiakkaalle perään kyllä soiteltu tai kauppaa erityisesti haluttu saada. Kaikki vaatimukset täyttävän uunin meille räätälöity ulkonäkö olisi pompannut taivaisiin Vastaavasti kun vuolukiven kaikki huonot puolet olivat meille valjenneet, oli Nunnauuni meille täysi nogo.



 Tampereen Takka

Kokemukset Tulikivestä

Kuulemamme mukaan Tulikiven liiketoiminta ei olisi kovin hyvällä tolalla ja heidän käyttämänsä kiviesiintymän osa olisi huonompi kuin Nunnalla. Tästä syystä Tulikivi ei ensin ollut meille potentiaalinen vaihtoehto, vaikka sen olisi Kontion kautta saanutkin.


Kun Nunnauunin valikoimista ei meinannut meille sopivaa yhdistelmää löytyä, niin aloimme perehtyä myös Tulikiven valikoimiin. Tulikiven kanssa tuli eteen samat ongelmat kuin Nunnauuninkin kanssa - valikoima ei tuntunut kohtaavan vuolukivisten tai edes massasta tehtyjen uunien osalta. Lisäksi Tulikiven myynti- ja asiakaspalvelu oli halutonta tekemään kauppaa. Vielä huonompi oli Kontion halu myydä Tulikiven tuotteita. Huonosta palvelusta johtuen meille ei jäänyt edes vahvaa kuvaa siitä, että mikä takka olisi ollut meille sopiva. Läpi käytiin netissä ainakin Jalantia sekä mahdollisesti Norvaa.

Yhtään soittoa ei asiakkaalle näistä yrityksistä tullut. Kun vuolukiven puolesta ei sitten kukaan ollut puhumassa, niin vuolukivi jäi lopulta auttamattomasti ulos loppukilpailuista.

 Tampereen Takka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti