20.12.2016

Keittiön suunnitteluprosessi ja keittiötoimittajan valintaprosessi - Ovatko ne sama asia?


Edellisessä kirjoituksessa kävimme läpi keittiö- ja kiintokalustetoimittajavalintaamme. Tässä näytämme vähän otteita prosessista joka johti siihen, että Keittiömaailma vei kilvassa selvän voiton ja sai tässä vaiheessa asiakkat super-tyytyväisiksi :)

Keittiön suunnitteluprosessi

Ensimmäiset omat suunnitelmat ja ajatukset

Lähdimme keskustelemaan keittiöistä eri toimittajien kanssa juurikaan miettimättä, että mitä keittiöltä haluaisimme. Tässä vaiheessa meillä ei vielä ollut käytössämme Marikaa, vaan suunnittelu oli käytännössä paperinen tarjouspyyntö, sekä joku mielikuva ominaisuuksista, joita keittiöömme haluaisimme. Ensimmäiset toimittajien ehdotukset keittiöstä näyttivät tämän pohdinnan tuloksena suurin piirtein tällaisilta:


Tällaisessa toimintatavassa on monta huonoa puolta. Koska eri toimittajat tekevät erilaiset suunnitelmat, on niiden vertaileminen täysin mahdotonta. Nykyisenkin prosessin lopussa, vaikka kaikki keittiöt olivat ulkonäöltään yhdenvertaiset, riitti vertailtavaa ja mietittävää, että vertaa omeania varmasti omeniin.

Kaiken tarjouskilpailuttamisen - varsinkin niinkin ison kokonaisuuden kuin keittiön - lähtökohta on se, että on joku selvä suunnitelma tai kokoanisuus joita voi vertailla. Tämä tietysti sillä edellytyksellä, että on tarkoitus saada kustannustehokas hinnoittelu. Jos käy muutamalla toimittajalla ja valitsee niistä parhaan pari kertaa tinkien, ei varmasti saa itselleen parasta hinta-laatu suhdetta. Siihen tarvitaan ammattilaisten apua sekä hurja paneutuminen. Keittiöstä ja muista kiintokalusteista puhuttaessa eroa voi olla helposti tuhansia euroja.

Ensimmäiset Keittiömaailman luonnokset

Keittiömaailmalla meitä ensimmäistä kertaa alettiin aidosti haastamaan oikealla tavoilla keittiöajatuksistamme. Siihen mennessä meille oli tarjottu sitä, mitä olimme pyytäneet, eivätkä silmämme olleet avautuneet nykyajan mahdollisuuksille. Espoon Keittiömaailmassa silmämme rävähtivät auki kuin karhulla kevätaamuna.

Ensimmäisten KM luonnosten osalta lähdettiin hakemaan I-muotoista keittiötä,jossa olisi ollut pitkä saareke sekä yksi selkeä kalusteseinä. Alussa tämä ajatus tuntui meistä todella hyvältä ja olimme hetken jo todella ihastuneita siihen!



Tässä vaiheessa käväisimme Keittiömaailman vierailureissulla myös katselemassa laattoja. Tästä reissusta jäi sellainen kammo, että päätimme palkata sisustussuunnittelijan auttamaan meitä. Tämä aiheutti pienen tauon keittiösuunnitteluun - ja meidän onneksemme Marika päätti laittaa vieläsuunnitelmat uusiksi :)

Marikan yliveto keittiösuunnitelma

Keittiön nykytilan kannalta Keittiömaailman lisäksi täytyy kiittää sisustussuunnitelijaamme Marikaa (Marikan blogi). Marika oli se, joka lopulta ratkaisi tilankäytöllisesti tärkeimmät asiat keittiössä, ja teki lay-outista juuri meille parhaiten sopivan. Tämä taisi tapahtua yhden yön aikana, kun keittiöstä oli keskusteltu Marikan kanssa ja Marika oli sitä mieltä, ettei I-mallinen keittiö olisikaan meille paras ratkaisu




Marikan suunnitelmassa käytettiin Keittiömaailman I-mallista keittiötä lähtökohtana. Siihen tehtiin kuitenkin kulkureitti molemmilta puolelta saareketta, joka parantaa selvästi keittiön ja ruokailutilan yhteiskäyttöä. Lisäksi pöytätaso sekä allas ikkunan edessä mahdollistaa sen, etteivät kaikki tiskit sekä mahdollisesti pöydällä olevat koneet ole kaikkien näkyvillä olohuoneeseen ja ruokailutilaan. Tämän tueksi tason päälle tehtiin nurkkaan myös aamiaiskaappi, jonne saa piiloon kätevästi myös kahvinkeittimen ja muut tarpeelliset vekottimet.

Keittiömaailman päivitetyt kuvat

Marikan suunnitelmien pohjalta keittiömaailma teki uudet suunnitelmat. Jo ensimmäinen suunnitelma Marikan kuvien pohjalta näyttää erittäin lähelle samalta, miltä tilattu keittiö lopulta näytti. Tässäkin näkee erillisen suunnittelijan edut - tarjousten pyytäminen on todella helppoa.


Tämän kuvan jälkeen suunnitelmassa muuttuivat ulkoisesti nähden vain esimerkiksi kahvat, sekä se, mitä ovien taakse kätkeytyy. Ruokailutilan puolelle tuli muutoksia laatikko -> kaapit sekä tietysti näiden sisällöt piti vielä tarkentaa.


(Lisää päivitettyjä kuvia seuraavassa kirjoituksessa)

Ovatko keittiön suunnittelu ja toimittajan valinta sama asia?

Jotta tämä kirjoitus ei päätyisi Klikinsäästäjä listoille, on kirjoituksen otsikolle annettava jotain katetta. Keittiötoimittajan valinta ja keittiönsuunnitteluprosessi voivat toki olla sama asia. Emme kuitenkaan missään tapauksessa suosittele sitä.

Keittiösuunnitelman voi tietysti tehdä hyvinkin pitkälle yhden (kannattaa silloin valita paras) toimittajan kanssa - ja sen jälkeen käyttää heidän materiaalejaan kilpailutukseen. Meidän tuntemuksen mukaisesti paras lopputulos kuitenkin tulee, jos käyttää riippumatonta asiantuntijaa, joka tekee suunnitelman. Lisäksi yhden toimittajan käyttäminen veturina ei välttämättä tuota parasta lopputulosta, saattaa vääristää kilpailua ja on tuon eniten työtä tekevän toimittajan näkökulmasta jopa hiukan epäeettistä.

Erillisen suunnittelijan käyttämisessä on paljon etuja. Asiantuntija ei nimittäin pelkästään tee muutamaa PDF tiedostoa. Meidän kultakimpaleemme Marika toi mukanaan erittäin arvokkaat suhteet oikeisiin keittiötoimittajien henkilöihin, jotka ymmärsivät jo puolesta sanasta mitä haluamme. Lisäksi Marika istui meidän kanssamme mukana kaikki palaverit, sparrasi suunnitelmaamme toimittajien kanssa sekä sopivasti laittoi toimittajia tiukille meidän kysymyksiin vastaamisessa. 

Ilman Marikan asiantuntemusta olisimme päätyneet saamaan meille vääränlaisen keittiön. Sen lisäksi olisimme maksaneet siitä reilusti nykyistä enemmän, emmekä olisi varmasti sattuneet saamaan Keittiömaailman Arjaa tekemään meille mahtavia suunnitelmia.  Emme myöskään olisi näin varmoja siitä, että valinta osui oikeaan, koska Marikan suunnitelman mahdollistivat meille keittiöiden vertailtavan kilpailutuksen.

Lopputulemana: Asiantuntemuksen hyödyntäminen kannattaa aina! Suunnittelemattomuudella voi pienellä säästöllä hukata valtavan määrän rahaa. Suunnitteluun kannattaa siis panostaa. Kuten sanotaan, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Meidän tapauksessa se oli myös puoliksi maksettu.

Seuraavassa kirjoituksessa esittelemme vielä tarkemmin nyt tilatut kiintokalusteet, keittiön, kodinhoitohuoneen sekä WC:t sekä muut kaapistot päivitettyine kuvineen. 

Keittiön hankimme siis loistavalta yhteistyökumppaniltamme, Keittiömaailmalta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti